News

Winnaars de ensors 2024

Oorlogsdrama ‘Wil’ en ‘1985’ grote slokoppen: dit zijn de winnaars van de Ensors

De jaarlijkse prijzen van en voor de audiovisuele sector werden gedomineerd door de Bende van Nijvel-reeks ‘1985’, die tien keer raak schoot, en collaboratiefilm ‘Wil’, die zeven awards binnenhaalde.

(...)

Bij de films is ‘Wil’ de grote slokop, met zeven Ensors. De verfilming van de roman van Jeroen Olyslaegers over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen werd verkozen tot beste film. Ook hier vielen scenarist Carl Joos en regisseur Tim Mielants in de prijzen, net als director of photography Robrecht Heyvaert. Stef Aerts werd bekroond voor zijn hoofdrol als hulpagent Wil(fried), die schippert tussen verzet en collaboratie. Jan Bijvoet won de Ensor voor beste bijrol voor zijn vertolking als politiecommissaris Jean, die in de film zijn troepen laat mee scanderen met ‘Hi-hi-hi. Ha-ha-ha. ‘k Stond erbij en ik keek ernaar.’

Wil won daarnaast ook de box office award omdat het in 2023 de meeste bezoekers naar de bioscopen lokte. Sinds deze week is de film ook internationaal te zien op Netflix.

Tekst © Filip Tielens

Lees meer (bron): https://www.gva.be/cnt/dmf2024...